07 kolovoza 2012

Turistička sezona u Hrvatskoj 2012.g.

Neobićno me raduje što od ministra turizma i ostalih predstavnika turističkih zajednica i struke dolaze tako optimistićne izjave o prihodima od turizma ove godine! Naime govori se o prihodima od oko 7 milijardi EUR-a, pomnoženo sa prosjećnom vrijednosti EUR-a oko 7,5 kn, to iznosi oko 52 milijarde kuna. Hoće li takav prihod od Turizma i za koliko godina popraviti negativni bilans BDP-a!?
         Govoreći o unapređenju turizma u našoj zemlji većina građana pa i ministarstvo turizma, računa na prihode od turizma u sezoni od 5. - 9. mjeseca tekuće godine.
Zapitao bih se što između ostalog u našem turizmu znače: Vinkovačke Jeseni, Đakovački vezovi božićne i novogodišnje svećanosti, sljeme i Sniježna Kraljica, Kralj,  Sveti Nikola, škropljenje vinograda u Vukovaru, Iloku ili Kutini, Valentinovo, maske, (krabuljske svećanosti), prvi dani proljeća i da ne nabrajam još toliko crkvenih svečanosti, koje se mogu organizirati u našoj prirodno i običajno toliko bogatoj zemlji.
          Nije li itkom  u ministarstvu turizma RH, agencijama, udrugama koje se bave turizmom u RH, ministarstvu kulture RH ...  palo na pamet, raspisati natječaje i u našoj zemlji umrežiti sve te događaje i  organizirati takove svećanosti,  koje bi neprekidno (cijele godine) za naše i strane ljude, TURISTE, imale neke izazove za dolazak u Republiku Hrvatsku?!. Vjerujem da je! Ali to vam je kod nas kao i s građevinskim dozvolama ili unosnom financiranju pojedinih projekata od strane drugih zemalja koje se realiziraju preko ministarstva financija i gospodarstva RH?!
Gledam danas u seriji Ponos Ratkajevih, gdje glumac Josip Jurić govori o Hrvatima u vrijeme raspada NDH (Nezavisne države Hrvatske) i u nekom smislu kaže ne citiram: "Ma taman da nas nitko u Hrvatskoj ne ugnjetava, mi bi ga u Hrvatskoj već u našoj međusobnoj svađi pronašli da svima nama zagorčava život"!
          Mislim na ono narodno; 2 Hrvata tri stranke!?
Eto nudim svim Hrvatima u Hrvatskoj i svijetu, iznesite na ovom blogu svoje mišljenje o organiziranju i promidžbi turizma u Hrvatskoj i svijetu zašto ne u Vašem kraju, koji bi hrvatskim ljudima u domovini i svijetu pokazao koliko se trudite da hrvatska kultura i obićaji ostaju očuvani.!?
Eto ja bih, da nije financijske krize bio prvi za to da odem u Australiju na neku njihovu svetkovinu ili neki praznik, gdje se okuplja najviše Hrvata. A zašto ne i na Novi Zeland na kapljicu dobrog hrvatskog vina?
Sa svoje strane obećavam; sve vaše ideje, prijedloge i mišljenja uputiću Ministarstvu Turizma Republike Hrvatske.

Nema komentara: