11 svibnja 2012

Ministar g. Linić, financijski policajac?


"Nakon ovakva zakona nitko neće htjeti u direktore – komentira Esad Čolaković, direktor menadžerske udruge Croma, prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona koji državi daje za pravo da porezni dug naplati iz imovine direktora i osnivača društava ako ustanovi da su tvrtku namjerno uvalili u dugove. Vlada je u prijedlogu opisala desetak spornih situacija u kojima bi aktivirala porezno jamstvo, a nakon što je prijedlog dobio zeleno svjetlo ministara, uskoro će se o njemu raspravljati i u Saboru.
Profesionalno odgovoran ne može biti protiv toga da se zaoštrava financijska disciplina. Takva je praksa na tragu europskih direktiva, čine to i druge zemlje, ali to se ne provodi bez dobre pripreme i promišljanja – "kaže Esad" 
Najnoviji Linićev prijedlog Općeg poreznog zakona sudove odmiče iz postupka utvrđivanja odgovornosti članova uprava i vlasnika društava te umjesto toga uvodi upravni postupak. Upravni postupak vodio bi se pred nadležnim tijelima Porezne uprave, ne bi trajao dulje od 60 dana. Takvo se rješenje može kasnije osporavati na sudu, ali žalba direktora ne odgađa rješenje o naplati poreznog duga.
Ako je izvlačio novac, selio ga s 'majke' na 'kćer?                                                                                                    
Porezna jamstva će se prema prijedlogu Općeg poreznog zakona aktivirati ako država u upravnom postupku utvrdi da je direktor ili član društva izvlačio novac iz imovine društva, poslovao preko povezanih osoba, premještao dobit i gubitke između društava majke i kćeri, izdavao fiktivne račune, prenosio imovinu na članove obitelji i druge bliske osobe, davao fiktivne pozajmice između društva i člana, zlonamjerno koristio vladajući položaj u društvu te u drugim slučajevima u kojima član društva zlorabi okolnost da član društva ne odgovara za njegove obveze svojim vjerovnicima pa tako ni državi za podmirenje obveze iz porezno-dužničkog odnosa".

 Moj komentar. Ako natjera sve lopove, posebno napominjem lopove od 1990.g. naovamo ja mu skidam kapu. Pod dojmom tih optužbi a neuzetih  novaca lopovima, uvijek sam vjerovao da će se pojaviti neki financijski policajac, da g. Bajića i sve druge koje on štiti, ogoli i strpa u kako reći čuzu ili zatvor, što vam je milije!

Nema komentara: