01 veljače 2011

Bosna, i, Hercegovina

Oprostite mi dragi čitatelji što sam tu zajedničku BiH u naslovu tako istaknuto odvojio. Pitam se? Jeli moguće čak i klimatski, da su te dvije zemlje odvojene! Da. U Hercegovini živi najviše od svih Hrvata, u Bosni ih je poslije protjerivanja Srba vrlo malo i pitanje je kada će im se njihova imovina pa i oni sami vratiti na nju!
Pitam se zašto se ta država oduvijek zove Bosna i Hercegovina. Zbog razlike u klimi?-Ne. Zbog toga što je prirodno drugačija od sjevernog djela države?-Da. Ali ne samo zbog toga. U njoj žive potpuno drugačiji ljudi i po vjeri i po nacionalnosti! Rijetko će te kojeg Srbina ili Muslimana, Hrvata nagovoriti da kaže da je on Bosanac. Ne on je Hercegovac. Pa zašto onda ne priznati tu državu kao Hercegovinu. Zašto hercegovcima ne prepustiti njihovu Hercegovinu i pustiti ih da žive u miru. Bosanci (muslimani i Srbi) neka se tuku zbog prevlasti i utjecaja na narode koji žive u Bosni iz koje su protjerali Hrvate.
U Hercegovini žive sva tri naroda, po abecedi Hrvati, muslimani i Srbi, i , zašto ih ne prepustiti samima njima. Što će im Bosna. Ja sam za to da se Vojvodina bivša autonomna pokrajina SFRJ odvoji od Srbije i da se konačno i Hercegovina, (kao KOS-MET od Srbije), odvoji od Bosne.
Neka Bosna bude Bosna a Hercegovina bude Hercegovina, zašto ono Bosna i Hercegovina! Što ih i u povijesnom smislu povezuje osim hrvatstva. Nije li vrijeme kada hrvata u Bosni nema, prekinuti ono "i" u nazivu zemlje B "i" H. ukinuti Bosnu!?, stvoriti, ostvariti Hercegovinu kao zemlju Hrvata Muslimana i Srba.
Koliko malih država ima u Europi kao što je Andora. Zašto ne i država Hercegovina bez Bosne.

Nema komentara: