04 veljače 2013

Građevina uopće

U mom selu, žive ljudi i preko 100 godina u kućama izgrađenih od drvenih greda, planki?, dasaka drvenih vrata i  prozora, drvenih stepenica i pokrivenih ulaza, koje su izgradili njihovi preci.
          Ima i kuća koje su izgrađene samo od sakupljenih polovica ili punih cigli ili kombinacije cigli na stari način od starih majstora i zamislite one isto tako traju 50 do 100.g.
Ima nekih modernijih koje imaju u uglovima kuća armirano betonske konstrukcije koje nose katove kuća a prostori između njih popunjeni su polovicama ili cijelim ciglama i traju isto tako 50 do 150 godina.
          Ali ima i takvih koje su građene po najnovijim "Čačićevim" projektima od armiranog betona od prizemlja do krovova i koji će možda trajati uz odgovarajuće održavanje i do 200 godina i u kojima se uređuju po želji super luksuzni stanovi. Ostavimo po strani njihovo opremanje i uređenjie koji ovise o ukusu i željama pojedinaca..
Uz pretpostavku da ću sa SVOJOM obitelji u sadašnjem vremenu živjeti u prosjeku 50. godina u jednoj kući, stanu,postavljam općenito pitanje:
- trebam li to vrijeme života živjeti u luksuznom stanu koji će trajati 200.g. ili biti zadovoljan i drugim izborom prostora za život svoje obitelji,odnosno u bilo kojoj kući koja je izgrađena pod povoljnijim uvjetima, koja je jeftinija?
         Cijena stana u gradu Zagrebu je od 1500 do 2500 EUR-a za kvadratni metar.
Onoj g-đi "Ciganki"- Romkinji, kojoj je jučer izgorila kuća i koja je ostala bez krova nad glavom, tko treba izgraditi novi krov?
DRŽAVA HRVATSKA! Ona se treba brinuti o svojim građanima!
         Dali bi ona bila zadovoljna i sa drvenom kućom? Mislim da bi, ako bi bila prostrana i konforna prema potrebama njene obitelji.
         Uostalom zašto joj država ne pokloni  državno zemljište i prostor za izgradnju kuće od 50 do 100 kvadratnih metara uz kredit na 30 i više godina otplate pod povoljnim uvjetima? Kuća može biti i drvena!

Nema komentara: