17 rujna 2011

Prekretnica u domovinskom ratu 14. rujna 1991.g.- osvajanje skladišta JNA

Imam ekskluzivno pravo objaviti da je prekretnicu u domovinskom ratu u Hrvatskoj, imalo zauzimanje skladišta Prečec, kod Ivanić Grada dana 14 rujna 1991.g. To skladište trebalo je osvojiti 8. rujna 1991.g. ali je akcija otkazana od strane VK g. Tuđmana i prebačena na 14. rujna 1991.g.
Akciju oslobađanja skladišta JNA po planu "ALAT i MATERIJAL" izvele su: specijalna postrojba ZNG Tuškanac pod zapovjedništvom g Ivana Grbavca, Prva dragovoljna postrojba iz Dugog sela pod zapovjedništvom Nike Veljića, , Sekretara za ONO i DSZ u gradu Ivanić gradu g. Antičevića, i njihove postrojbe MUP-a.
Dana 14, rujna odobrena je akcija oslobađanja skladišta po planu "ALAT i MATERIJAL" i skladište je oslobođeno, čime je priskrbljeno oko 20.tisuća tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava i oko 1000. kom oružja namjenjenog mobilizacijskoj jedinici JNA za zaštitu skladišta u slučaju rata. Nakon toga po planu MUP-a oslobođeno je skladište JNA na Varađdin Bregu čime se 32.divizija našla u neizlaznoj situaciji i morala predati specijalnim jedinicama MUP-a i ZNG.
Zarobljeni su svi resursi 32. divizije JNA i to je u stvari prekretnica rata u Hrvatskoj. Dakle osvajanje skladišta PREČEC i Varaždin Brega došlo se do ogromnih količina oružja vojne opreme, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava čime su specijalne jedinice ZNG i MUP-a ostvarile prevlast i preokret mogućnosti rata protiv JNA i SRBIJE.
G. general Štimac iz Vojno-pomorske oblasti iz Splita bio je preko njegovog predstavnika- zamjenika g. SLAVICE upoznat sa detaljima oslobađanja skladišta po planu "ALAT I MATERIJAL", upoznat o planu zauzimanja skladišta, i nikako mu se ne može priznati samoinicijativa i pamet za prekretnicu rata protiv JNA.
Mislim da su to zaslužili, ako se radi o Prečecu, g. Niko Veljić zapovjednik prve dragovoljne postrojbe DUGO SELO i g. Ivan Grbavac koji su direktno sudjelovali u akciji. Ostavite g. Škareca, on je upao u plan,bez svog znanja, a na zapovjed.
Ovom prilikom kako mi kažu, ne smijem izostaviti g. Jarnjaka ministra MUP-a i pom. g. Tomljenovića koji imaju izuzetne zasluge za cjelokupno provođenje obje akcije; PREČEC i VARAŽDIN BREG, prisiljavanje na predaju 32. divizije JNA U Varaždinu.
I kako reće kuhar Časlak na HTV; i to je to.
Nema tu g Petra Šimca. Sve je znao i sada hoće priskrbiti zasluge heroja HR.
Sve ovo kako reće sugovornik može se provjeriti u arhivi ZNG, koja se čuva netaknuta i nepristupačna javnosti u podrumu MORH-a sve dok dotepenci iz JNA u 8. i 9. mjesecu 1991.g. ne umru.
Oni su stvarali,navodno još dok su bili u JNA, specijalne postrojbe MUP-a u 1990.g, stvarali ZNG u 1990.g. i omogučili da specijalne postrojbe MUP-a i ZNG prebjegnu u hrvatsku vojsku koja stvorena u 9. mjesecu 1991.g. njihovim pripadnicima JNA prebjegom u HV na Tuškanac.
Kakvo sranje.
Tek su se početkom 7. i 8. mjeseca 1991.g. počeli javljati prvi dragovoljci, prebjezi iz JNA, najviše iz sustava zrakoplovstva JNA. Svaka Čast.
Što se tiće g. Šimca. Bio je od strane zapovjedništva ZNG odgovoran u svim vojnim aspektima za teritorij Dalmacije, što je napravio svaka čast tako kaže moj novinar, ali da je zaslužan u prekretnici rata protiv JNA, e to nije! To je TO.
Što se tiće g.Imre Agotića neznam kako kaže sugovornik; dali mu je bilo prvo smjeniti i naslijediti g. Špegelja 1991. g. a zatim dovući šefove iz bivše JNA na vlast u vojnoj strukturi Hrvatske.
Ako se netko hoće nabacivati činovima generala, pronađite, vjerujem, to su u većini bivši pripadnici JNA, kojih u hrvatskoj vojsci 1990- 15. rujna 1991 nije bilo.

Nema komentara: